Middelburg

Op naar Middelburg !!

 

Nou, dat was het dan. Rechtbank Middelburg. Om 8 uur opgehaald door een  vrijwilliger en net zijn we op weg of de telefoon gaat.  De chapterpres rijd een eind achter ons en wil mee. We wachten dus en een paar minuten later stopt hij achter ons op de parkeerplaats in Wassenaar waar we op hem gewacht hebben. Met z’n drieën zetten we de reis voort, richting Capelle. Onze Bro uit Spijkenisse wilde ook mee en die pikken we nog even op. Van daar af richting Breda. Bij Roosendaal Zeeland in naar Middelburg, waar we keurig op tijd bij de rechtbank zijn. We waren aangekondigd en mogen door de security heen. Even wat consternatie, zo’n groep motorrijders maar toch komen we door de detectiepoorten heen en melden we ons op de tweede verdieping. Nadat we het zaaknummer hebben doorgegeven horen we dat de moeder en kind welke we vandaag begeleiden, er nog niet zijn. We krijgen een eigen wachtkamer toegewezen. Mooie stoelen, tafels en erg aardige mensen daar achter de balie. De dader, zo krijgen we te horen, zal niet op de zitting zijn. Hij kon geen vrij krijgen van zijn werk bij de gemeente Amsterdam hoorden we later. (!) De gemeente Amsterdam geeft een werknemer die bekend heeft een kind te hebben misbruikt en die naar de regiezitting moet geen vrij?. In ieder geval is hij er niet dus. Moeder en kind, hulpverleners en vriendinnen zijn er wat later echter wel. 

De rechtszaak begint op tijd, de officier doet zijn verhaal en we horen de gebeurtenissen tot in detail. De officier vraagt om gevangenneming van de dader. Er zijn DNA sporen van hem aangetroffen bij het slachtoffer en op zijn geslachtsdeel speekselsporen (en daarmee DNA) van het slachtoffer. Daarnaast heeft de dader geen vast woonadres, hij lijkt in een caravan ergens bij Amsterdam te wonen en er is daarmee dus het gevaar dat hij verdwijnt volgens de officier. De advocaat van de dader heeft echter zoals ze vertelde regelmatig contact met hem en zij vind dat er geen vluchtgevaar is. Ze vraagt dan ook om de gevangenneming te schorsen. Van verkrachting van het jochie is geen bewijs (zie hierboven DNA!) zegt ze, het jochie zou zelfs de dader verkracht hebben menen wij nog even te horen. Dat lag vast aan ons want zoiets kan zelfs een advocaat niet zeggen (denken wij). De dader is slachtoffer, er was geen sprake van verkrachting (in welke 32 eerdere zaken tegen pedofielen waar we aanwezig waren hebben we soortgelijke onzin eerder gehoord?  Ook heeft het jochie steeds thuis dezelfde verklaringen gehoord en daardoor zegt hij steeds consequent hetzelfde verhaal, zegt de advocaat. Het is hem voorgekauwd. (Of zou het gewoon de waarheid zijn die verteld word, die is ook steeds hetzelfde!) Al met al een vreemd betoog.

De rechtbank trekt zich terug voor overleg, pakweg 40 minuten later komen ze weer binnen. Ze besluiten dat de dader tot aan de rechtszitting niet de gevangenis in hoeft omdat er geen vluchtgevaar en geen recidive gevaar is. De dader’s adres mag dan wel onbekend zijn, de advocaat heeft contact met hem en hij werkt als administratief medewerker bij de gemeente Amsterdam dus… geen gevaar.  Wel moet de dader opnieuw onderzocht worden  en de verklaring van het slachtoffer moet nog eens grondig bekeken worden. DNA sporen, speeksel, verklaringen. Het is in deze tijd, zo lijkt het, niet genoeg om een kindermisbruiker veroordeeld te krijgen. We wachten de rechtszaak af, datum daarvoor is nog niet bekend. Eerst alles weer onderzoeken. De dader werkt rustig door. Onbekend bij zijn collega’s dat hij een kindermisbruiker is. Hij  gaat na zijn werk naar zijn huis, een adres dat onbekend is op een onbekende camping ergens bij of rond Amsterdam. Vluchten? Dat doet hij vast niet. En deze kinderverkrachter zal ook van andere kinderen afblijven. Zo oordelen de "specialisten". We wachten af en zullen zien. United Bikers Against Abuse Europe houdt deze zaak nauwlettend in de gaten.